Owady pod ochroną » Chrząszcze » Sichrawa karpacka

Sichrawa karpacka

Sichrawa karpacka – występowanie

Sichrawa karpacka to gatunek chrząszcza z rodziny kózkowatych. Jest też endemitem karpackim. Z tego też względu występuje przede wszystkim w Karpatach Zachodnich, Wschodnich, oraz Południowych. Obejmuje więc tereny Polski, Słowacji, Ukrainy, a także Rumunii. W Polsce występuje przede wszystkim w masywie Babiej Góry, w Paśmie Policy, w Pieninach, Beskidzie Sądeckim, oraz w Tatrach. W głównej mierze zasiedla lasy świerkowe, oraz jodłowe, a także zarośla, w których występują wiciokrzewy. Larwy dojrzewają właśnie w ich korzeniach i pędach, w niewielkich dołkach w bezpośrednim sąsiedztwie.

Charakterystyka i wygląd Sichrawy karpackiej

Sichrawa karpacka, w przeciwieństwie do Zgniotka cynobrowy oraz Biegacza urozmaiconego, charakteryzuje się metalicznym, ciemnoniebieskim, bądź ciemnozielonym pancerzykiem. Rzadziej spotykana kolorystyka to fiolet lub czerń. Pozostała część ich ciała jest całkowicie czarna. Dodatkowo charakteryzują się one długimi czułkami. W przypadku samców mają one długość 2/3 ciała, podczas gdy w przypadku samic, sięgają one jedynie do połowy. Całkowita długość Sichrawy karpackiej to około 13-16 mm, z czego samce naturalnie są nieco większe od samic.

Rozwój Sichrawy karpackiej

Rozwój larwalny odbywa się w pędach, oraz korzeniach wiciokrzewów. Najchętniej na rozwój wybierane są te wiekowe, które przy okazji stanowią dla nich bezpieczne schronienie. Okres przeistaczania się z larwy do postaci chrząszcza z reguły trwa do początku czerwca. Wtedy też na liściach zaczynają pojawiać się rozwinięte już osobniki. Podobnie jak inne chrząszcze pod ochroną, najpóźniej swoją pełną formę osiągają do sierpnia.

Pożywienie Sichrawy karpackiej

Żerowisko larw chrząszcza Sichrawy karpackiej znajduje się właśnie w pędach i korzeniach wiciokrzewów. Po wykluciu się z jaj, larwy wydostają się na powierzchnię. Po przeistoczeniu się z larwy w chrząszcza, Sichrawa karpacka wyrusza w poszukiwaniu pożywienia. W tym okresie odżywia się głównie innymi, mniejszymi od siebie owadami.

Sichrawa karpacka
Ing. Tomáš Olšovský, PhD., CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Systematyka – Sichrawa karpacka

  • Domena: Eukarionty
  • Królestwo: Zwierzęta
  • Typ: Stawonogi
  • Gromada: Owady
  • Podgromada: Owady uskrzydlone
  • Rząd: Chrząszcze
  • Podrząd: Chrząszcze wielożerne
  • Rodzina: Kózkowate
  • Podrodzina: Zmorsznikowe
  • Plemię: Rhagiini
  • Rodzaj: Sichawa
  • Gatunek: Sichrawa karpacka

Rozmnażanie Sichrawy karpackiej

Samica Sichrawy karpackiej składa jaja na wiosnę, pod ziemią w bezpośredniej okolicy drzew liściastych. Z reguły wykopuje ona korytarze o głębokości 10-15 cm i w każdym z tych złóż składa od 15 do 20 jaj. Jedna samica jest w stanie jednorazowo złożyć do około 80 jaj. Po okresie do trzech tygodni, z jaj wylęgają się larwy. Osiągnięcie końcowych wymiarów, oraz dojrzałości, zajmuje im jeszcze około miesiąca. Po tym czasie chrząszcz Sichrawy karpackiej jest już dojrzały i wyrusza na swoje pierwsze poszukiwania pożywienia.