Mrówka północna

Mrówka północna – występowanie

Mrówka północna to jeden z kilku gatunków rudych mrówek występujących w Polsce. W naszym kraju nie znajdziemy dużej liczby jej siedlisk. Jej obecność została potwierdzona w Sudetach Zachodnich, Puszczy Kampinoskiej oraz Puszczy Augustowskiej. Mrówka północna przede wszystkim występuje w strefie lasów iglastych, jak również w strefie gór w Europie Środkowej. Ten gatunek jest oligotopem borów, które są najintensywniej użytkowanych środowiskiem leśnym. Gniazdują w miejscach wilgotnych i odsłoniętych w płaskich kopcach.

Mrówka północna – wygląd

W charakterystyce mrówki północnej wyróżnić można odwłok i głowę, które w odróżnieniu od innych części ciała są ciemnobrązowa. Środkowa część ma kolor brunatnoczerwony. Robotnice mają wielkość od 5 do 10 milimetrów. Królowe są nieco większe, aż do 12 milimetrów. Mrówka północna przypomina wyglądem Mrówkę pniakową.

Mrówka północna
April Nobile / © AntWeb.org

Mrówka północna – rozwój

Podobnie jak inni przedstawiciele rudych mrówek leśnych, mrówka północna buduje gniazda z grubego materiału roślinnego. Zaliczają się do niego igliwia, małe odłamki gałęzi, a także cząstki żywicy. W odróżnieniu od innych kolonii, w tym przypadku mamy do czynienia z wieloma królowymi w jednej kolonii, w której znajduje się od kilkuset tysięcy do ponad miliona osobników. Ze względu na bardzo dużą liczbę podziałów kolonie mogą tworzyć bardzo długie i szerokie systemy wielogniazdowe i kontrolować bardzo duże tereny w lesie. Podobnie jak inne gatunki rudych mrówek, młode królowe przejmują mrowiska innych gatunków poprzez zabijanie ich królowych. Robotnice podporządkowują się nowych królową.

Mrówka północna – pożywienie

Pokarm mrówki północnej można podzielić na energetyczny oraz zwierzęcy. Pierwszy z nich oczywiście służy do pozyskiwania energii dla robotnic, których głównymi zadaniami są budowa oraz ochrona mrowiska – podobnie jak robotnice Mrówki rudnicy. Wykorzystuje się w tym celu spadź, która jest pozyskiwana od mszyc z koron drzew. Pokarm zwierzęcy przyczynia się do rozwoju larw oraz przyszłego rozrodu królowych. Mrówki północne należą do bardzo efektywnych drapieżników, które żerują na wszystkich piętrach lasu.

Mrówka północna – rozmnażanie

Uskrzydlone królowe wylatują wraz z samcami w trakcie okresu godowego(czerwiec-wrzesień) ze swoich gniazd i tam odbywa się lot godowy. Od razu po kopulacji wszystkie samce umierają. Królowa nie składa jaj we własnym mrowisku, tylko wykorzystuje gniazda innych, pokrewnych gatunków. Po zabiciu królowej pozostałe robotnice podporządkowują się nowej królowej i opiekują się jej jajami, które potem przekształcają się w larwy. Jeśli jesteście ciekawi jak inne mrówki pod ochroną zachowują się w takiej sytuacji – sprawdźcie nasze pozostałe wpisy!